Menu

logo tekst schilderfestival 2017

Awards en winnaars 2014

Royal Talens Painting Awards

De Royal Talens en Royal Young Talent Painting Awards worden jaarlijks uitgereikt aan de deelnemer met het beste werk en de meest veelbelovende jonge kunstenaar van het festival.

De Royal Talens Award bestaat uit een cheque van € 2500, - aan materialen te besteden bij Koninklijke Talens. De Royal Young Talent Painting Award bestaat uit € 500, - aan materialen. Koninklijke Talens stelt de prijzen beschikbaar. Zondagmiddag werd door een vakjury de talenten van het festival gekozen.

Winnaar Royal Talens Painting Award 2014: Tony Robinson

winnaars 2014

Winnaar Royal Young Talent Painting Award: Anneke van der Lende

winnaars 2014

Toespraak Kunie Blom voorzitter van de jury

kunie blom"Deze editie was echt een plein air editie!
Made in Noordwijk met alle noordwijkse luchten die voorbijkwamen: bewolkt,blauw,donker, stralend blauw. Kortom zoals we dat in Noordwijk gewend zijn maar daar staan we eigenlijk niet meer bij stil. We zien deze mooie momenten niet meer maar beschouwen ze als vanzelfsprekend. Onze Hollandse luchten en noordwijkse luchten zijn echter heel speciaal. Zeker gezien door de ogen van schilders kunnen we hierbij stilstaan.
Plein air veel wind lucht en zelfs regen. Weer op het strand en de hele dag buiten. Wie heeft er de hele week buiten geschilderd?
Een overrompelende ervaring voor enkelen. Uit het atelier in de buitenlucht en dan met 40 mede kunstenaars.
Prachtig werk in onze piepkleine galerie. In Amsterdam is er ooit een expositie in het toilet van een hotel ingericht. Dat was het net niet maar naast het toilet was het af en toe wel schipperen met de ruimte. Hulde voor Trudy en Nico! Ze zeggen dat je een goede relatie hebt als je samen kunt behangen maar deze relatie is wel heel stevig. Samen inrichten in een piepkleine ruimte zonder wanklank! Hulde!

Dan kom ik nu bij het belangrijkste moment: het juryrapport.
Gisteren hebben Marriette josephus Jita, juriaan van hall, Renée Korbee en mijzelf alle schilderijen bekeken en we waren onder de indruk van de kwaliteit.
Maar zoals zo vaak in het leven gaat het om keuzes. Hieronder volgt de keuze van de jury."

Juryrapport 2014

Alle genomineerden

Tony Robinson: Winnaar Royal Talens Painting Award 2014
Tony schildert vanuit een originele invalshoek. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het schilderij vanuit de onderdoorgang bij de Hotels van Oranje. Hij kiest duidelijk zijn eigen gezichtspunten. De schilderijen zijn goed getroffen, gewaagd door zijn gebruik van primaire kleuren, vaak tegen elkaar. Zijn thema's zijn gevarieerd en hij kijkt met een buitengewoon frisse eigen blik. Oorspronkelijk: hier ben ik aan het kijken en dit ga ik schilderen.

Leon Holmes
Deze schilder is expressief in zijn kleuren. Hij heeft een mooi palet. Kijkt u bijvoorbeeld naar zijn schilderij van een bootje in het water. Een prachtig poëtisch sfeerbeeld. Hij kan alles schilderen : portretten, landschap, zee, koeien en luchten. Hij weet al zijn onderwerpen trefzeker te schilderen en heeft een grote productiviteit. Hij pakt traditionele onderwerpen op en creëert zijn eigen visie. De jury vindt dat hij veel potentie voor de toekomst heeft.

Rob Jacobs
Rob schildert mooi sfeerbeelden tijdens het Schilderfestival. Het zijn mooie uitsneden van vluchtige momenten. Ze zijn uit het leven gegrepen. Het zijn ook werken die vrolijk stemmen. Momentopnamen in een losse toets. Een voorbeeld hiervan zijn de speeltoestellen voor de Zeester. Met een paar lijnen en een losse toets zet hij dit beeld neer.

Wil van der Niet
Wij zien bij deze schilder een mooie ontwikkeling en daar is de jury blij mee. Wil van der Niet is een schilder die al een tijdje mee loopt maar ze laat nu mooi werk zien. Pastueus geschilderde klaprozen dik opgezet en makkelijk geschilderd met een losse toets. Zij heeft ook een moi diep kleurgebruik. Een tip van de jury : Het werkje met de klaprozen zouden we graag 10 x groter zien volgend jaar!

Esther van der Sluis
Esther schildert composities die goed in elkaar zitten. Ze zijn monochroom geschilderd en daarbij zoekt zij zelf waar ze details wil neerzetten. De composities zijn verfijnd. Ze maakt gebruik van een goede opbouw van vlakken. Het zijn mooie stille sfeerbeelden. Zij is gefascineerd door de redelijk eenvoudige vorm van de vuurtoren. Maar door een vlakopbouw met lijnen weet zij dit toch spannend weer te geven.

Anneke van der Lende: Winnaar Royal Young Talent Painting Award
Dit is een stoere schilder: met een rode broek en trui, benen wijd, schrap in de wind staan ze te schilderen. Zij schildert ook een stoer werk: Schelpen vissers tijdens donker weer. Een mooi stoer werk Daarnaast Schildert ze ook heel poëtisch de drie kindjes van de Zeester : een heel sympathiek werk. De jury vindt haar onderwerpen goed getroffen.

Kilk hier voor meer informatie over het juryreglement