Menu

logo tekst schilderfestival 2017

Juryrapport 2016

Jury schilderfestival

Sonja Brussen winnares 

Genomineerden
Petra tollenaar
Peter de Rijcke
Anna pavlova
Jascha cavia
Sonja Brussen

Sonja Brussen

Een echte plein air schilder. Deze kunstenaar heeft een frisse manier van schilderen. Haar verftoets is mooi. Het thema van dit jaar 150 jaar badplaats is duidelijk in haar werk aanwezig. In haar schilderijen van de branding en de zee is het goed zichtbaar wat voor weer het was. Haar schilderij cumulus clouds heeft alles waar schilders voor naar de kust kwamen: Hollandse luchten.
Herken je deze tekst Sonja. Dit is nl bijna het juryrapport van vorig jaar. 
We kunnen daar voor dit jaar aan toevoegen Een productieve schilder die deze week in een flow zat. Dynamisch zowel in haar zeegezichten ( reflections en the wave) als landschappen.

Petra Tollenaar

Explosief in een super kleine doekjes.
Vertaling van kleuren in de zee. Als je goed kijkt zie je die ook werkelijk allemaal. Hoezo groene of blauwe zee. 
Het zijn nabeelden van wat je gezien hebt. De essentie blijft over.
Ze gebruikt impasto techniek : verf wordt in dikke klodders en streken aangebracht.
Kleurrijk abstract maar wel herkenbaar 
Een titel van haar is Noordwijker wind: je voelt de wind over het doek waaien. Met recht een schilder die een frisse wind in dit festival brengt 

Peter de Rijcke

Uit zijn onderwerpkeuze blijkt dat Noordwijk meer is dan alleen maar zee en strand: 
Zoals de landgoederen Leeuwenhorst en het landgoed klein Offem.
Hij hanteert een duidelijk vormentaal.
Het lijkt kleurrijk maar hij gebruikt ze afgewogen , trefzeker en weloverwogen geplaatst. Knap hoe hij de waarneming weet te vertalen in zijn eigen kleurenpalet.

Anna Pavlova

Deze schilder heeft het thema van dit jaar mooi verbeeld: strandgezichten , duinen en bloemen. 
Mooie expressieve toets. Een voorbeeld hiervan is "bijzondere  boom". Scheefgegroeide vliegden. 
In tegenstelling tot de kunstenaar die goed gegroeid is.

Jascha Cavia

Eigenzinnige schilder: speels en jong 
Naast een eigen  kleurgebruik heeft ze ook een eigen handschrift burn baby burn en schilderij met een blauwe brandnetel eroverheen. Deze schilder prikkelt letterlijk.
Landschappen vloeien en zijn harmonieus.
Het Interieur van space expo met als titel Rocket science heeft ze iets frivools vrouwelijks gegeven.

Anna Khodorovich

Deze schilder maakt abstracte maar toch herkenbare schraal geschilderde schilderijen van plekken die je normaal niet opvallen. Zoals sporen van auto's in het strand. Een andere kijk op het strand. Alsof je met je neus naar beneden loopt. 
Een titel van haar is After rain: een plas onder stoelpoten. Een gekke uitsnede met uitvergrote details.


 

Toespraak prijsuitreiking zaterdag 25 juni 2016

Schilderfestival 18e editie.

Het Thema van dit jaar 150 jaar badplaats feest

Heel veel schilders hebben een banner, vaandel of vlag gemaakt als voorbereiding op deze editie.

Deze banners zijn gepresenteerd op de eerste festival dag en daarna heeft zich met recht een feest week ontrold. Alsof de banners een rode loper waren voor de week die volgde. Prachtige werken gemaakt door een grote schilderfamilie. De tent die weer met de voeten in het zand staat. Dit grijpt terug op de eerste editie in Katwijk in 1995.

Andre Groeneveld ( conservator Katwijks museum ) organiseerde een tentoonstelling van 19e eeuwse strandgezichten en wilde daar plein air schilders  bij hebben in de traditie van Katwijk als kunstenaarskolonie. Tijdens een beurs kwam hij de jonge wilde schilders van After Nature tegen. Alle drie de donker boys, Jurriaan van Hall en Ernst Voss. Gert Meyerink verkocht werk van hen en hij organiseerde samen met Andre dit Katwijk Zomer Schilderfestival Festival. Jurriaan had nog een oude groene legertent liggen en het eerste festival was geboren.

In 1999 kwam het naar Noordwijk maar deze editie grijpt weer terug op de erste editie: voeten in het zand en doen waar alles om draait schilderen.

Plein air dus in weer wind en deze week ook in water.

Maar we zijn een schilderfamilie dus verzopen kunstenaars worden gered door Kees Putman.

Kortom een fantastische week.

Laat mij even twee belangrijke mensen voor het festival voorstellen:

Pieter Jan Barnhoorn wethouder oa verantwoordelijk voor de portefeuille economische zaken, toerisme, strand en evenementen. Dus dit festival past daar prima in. We zegen wel eens gekscherend: wij zijn het grootste schilderfestival in Europa en de best lopende galerie voor een week. Alle schilders die deze week van Noordwijk een kunstenaarskolonie maken.

Daarnaast Hanneke Sopacuwa Marketingcommunicatieadviseur van Talens

Deze twee mensen zijn representant voor de organisaties die het  festival  mogelijk maken: de gemeente met een financiële subsidie die dit festival mogelijk maakt en Talens met materialen in natura. Een belangrijk onderdeel van dit materiaal in natura is dan de Royal Talens Rembrandt Painting Award van 1000 euro voor de winnaar en 250 euro in materiaal voor de Royal Talens Rembrandt Young talent Award.

Het schilderfestival doneert daarnaast nog 500 euro contant prijzengeld aan de winnaar van de Royal Talens Rembrandt Painting  Award.

Komen we bij een belangrijk onderdeel : de uitreiking van de prijzen.

Voordat ik het juryrapport met u ga delen en de jury ga voorstellen wil ik in het kader van het thema nog een aantal kunstenaars inneemt zonnetje zetten: ze komen nog geen 150 jaar in noordwijk maar zijn voor ons wel als nestor van het festival erg belangrijk. Hun werken zijn van hoog niveau en hun aanwezigheid inspireert ons en de deelnemers. Dan heb ik het over Kees Putman, Carola Schapals, Jacob Kersemaker, Piet Groenendijk, Karin Voogd, Sybille Bros en Jurgen Leippert

Applaus voor hen.