Menu

logo datum schilderfestival 2021

BLOG 6 - 10 juli 2021

Bij binnenkomst in de expositietent vallen direct twee aantrekkelijke composities op van Maaike van Veen. Als eerste ‘Kruispunt Gooweg’, een bijna magisch-realistisch verlaten kruispunt met stoplichten en verkeersborden. En daarnaast ‘Tankstation Peut’, een stille pomplocatie die aan Hopper doet denken, zo zegt mijn reisgenoot.

Wat verder in de tent zie ik een gezicht op de Koningin Astridboulevard in een mooi formaat, door Gineke Zikken. En het werk van Norma Cili laat zien waarom een Schilderweek Noordwijk zo effectief kan zijn voor het werk van individuele kunstenaars. Zij toonde donkere, dichtgeschilderde werkjes bij aankomst en maakte nu een losse, vrije en impressionistische strandscene in lichte kleuren! Cédric Visser exposeert vandaag een compositie met voedselzoekende mantelmeeuwen bij laag water.

Dan start de masterclass met boksers onder bezielende leiding van Sam Drukker. De modellen worden gesteld, en om het dynamisch te houden, wisselen ze geregeld van houding. Al werkend zoeken de kunstenaars naar de juiste weergave. Drukker adviseert de kunstenaars zich vooral niet te laten afleiden door andere posities: ‘Stop met werken, neem afstand, observeer, en ga dan pas verder!’ De enige juiste aanwijzingen van een doorgewinterde figuurschilder. De resultaten overziend vallen de snelle schetsen in olieverf op van Dorien van Diemen en Philine van der Vegte. Maar ook de losse krijttekening van Joeri Lefévre.

Sibylle Bross schilderde van een afstand de drukte op het strand. Sonja Brussen stond een stuk verder op het strand om de branding vast te leggen. Corinna Weiner leverde een schilderij in met een stel wandelaars in een Noordwijks straatje. Maar ook een nocturne met een kat waarvan de ogen onheilspellend oplichten. Deze nachtgezichtjes zijn ingezet door Lefévre en zorgen voor navolging. Ook bij Lucienne Fabriek zie ik twee kleine fraaie werkjes bij avondlicht terug.

Tja, en dan is het tijd voor de jury. Dit jaar wordt de vaste kern (Kunie Blom, André Groeneveld en ikzelf) bijgestaan door Sam Drukker en fotografe Monica Stuurop. We vertellen elkaar wie er opvalt door visie, uitvoering (stijl, kleurgebruik, compositie), breedte en constanten in het werk en drive. Dat leidt niet automatisch tot overeenstemming, maar wel tot een shortlist. We besluiten opnieuw in rust een rondgang te ondernemen langs de getoonde werken. Erna wordt nog even kort gediscussieerd en we komen eensgezind tot vijf namen, waarbij die van Dorien van Diemen eensgezindheid oplevert.

Nu is dit een kunstenaar die al tweemaal tot winnaar is uitgeroepen (2017 en 2018). En er zijn natuurlijk ook andere kunstenaars die in aanmerking komen. We komen tot de breed gedragen conclusie dat Joeri Lefévre de eer toekomt van de Royal Talens Award 2021 en de genomineerde Janko Göttlicher is. Jurriiaan Wesselink komt in aanmerking voor de Young Talens Award. En Dorien van Diemen krijgt een oeuvreprijs in de vorm van de Royal Residence. Zij wordt uitgenodigd om een week in Noordwijk te komen werken vanuit een luxe accommodatie. En van alle vijf wordt een werk aangekocht voor de Festivalcollectie.

Hulde aan alle kunstenaars die zich ingezet hebben om ook deze editie van de Schilderweek Noordwijk weer tot een succes hebben gebracht!

HJK

https://www.schilderfestival.eu/
https://www.instagram.com/schilderfestival/
https://www.facebook.com/Schilderfestival
https://www.facebook.com/dezeester1.noordwijk

BLOG 5 - 9 juli 2021

Het is iedere ochtend weer een feest voor het oog om de ingebrachte werken te gaan boordelen en ervan te genieten. Als ik aankom staat Sonja Brussen al boven aan de duinafgang voor een maagdelijk wit doek. Later op de dag toont zij me het resultaat: de helmgrasbegroeiing van het duin, met kleurige gele bloempjes ertussen.

Dorien van Diemen schilderde het interieur van de Lindenhof, een Rijksmonument met Rococo-interieur aan het Lindenplein. Het pand heeft een rijke geschiedenis. Zo bracht de dichteres Henriëtte Roland Holst haar jeugd door in dit woonhuis. Later deed het ruime gebouw dienst als een kinderkliniek voor TBC-patiëntjes. Van Diemen schilderde een doorkijkje naar de salon, met de rijk versierde houten deur halfopen.

Peter de Rijcke laat zijn landschapjes zien in expressionistische kleuren met brede toets. Cédric Visser daarentegen schildert heel realistisch en precies. Landgenoten Norma Cili en Joanna Fenech Portelli (Malta) tonen respectievelijk een Noordwijks binnentuintje en een sportvisser op het strand. Kees Putman, de winnaar van vorig jaar, koos voor zijn werk van vandaag een kromgegroeide boom in de duinen richting Noorwijkerhout (‘Survivor’). Janko Göttlicher schilderde zijn ‘Sky over Noordwijk’ vanaf het balkon van zijn hotelkamer. De strakke uitsnede laat alle ruimte voor de hoge lucht. De Deense Eva Kobberoed zonderde zich af in de duinen achter het bos en koos een blond duinpannetje.

Om 12:00 uur start het modelschilderen. Zo’n 10 kunstenaars scharen zich rond de figuren, die gesteld zijn tegen de achtergrond van een windscherm. Vanzelf drommen de toeschouwers samen. De bezigheden van de kunstenaars worden gevolgd en in gedempte stem besproken met elkaar. Daarna volgt natuurlijk een rondgang langs de werken in de expositietent.

Bij de beoordeling van de resultaten valt dan op dat iedere kunstenaar zijn interpretatie geeft van de sessie. Sommigen schilderen beide figuren, sommigen alleen Emily. Bijvoorbeeld Robin Akkerman in een groot werk en vrijwel zonder achtergrond, en Lilie Hsia, die haar anonimiseert en alleen focust op de rug. Janko Göttlicher neemt het model en plaatst haar in een geheel andere compositie met badgasten op het strand en zonder windscherm.

Irma Braat schildert na in de Noordwijkse boekhandel Van der Meer aan het Vuurtorenplein. Ze laat aan het eind van de dag een huiskamerachtig leeshoekje zien van het interieur van de winkel. Marco Stoker kiest de zee in expressieve vlekken. En de nestor van het Schilderfestival Noordwijk laat steeds meer rock and roll toe in de schilderijen van zijn kamerinterieur. Het was een mooi, productieve dag die genoeg moois biedt aan ieders voorkeur!

HJK

https://www.schilderfestival.eu/
https://www.instagram.com/schilderfestival/
https://www.facebook.com/Schilderfestival
https://www.facebook.com/dezeester1.noordwijk

BLOG 4 - 8 juli 2021

Vandaag is weer een zonnige dag. Vanaf 11:00 dienen de kunstenaars zich aan bij de expositietent om hun schilderijen in te leveren. Om zich daarna op te maken voor een nieuwe dag. Dorien van Diemen, die altijd bijzondere locaties opzoekt, toonde twee miniatuur-interieurs uit het Atlantic Wall Museum Noordwijk. Curieuze poppenhuis-settings met Nazifiguurtjes in bunkers, die de bezoekers een voor een doen stilstaan.

Jeroen van der Velden levert een ‘Avondwandeling’ in, een aantrekkelijk doekje met wandelaars langs de vloedlijn. Piet Groenendijk verrast met zijn ‘Koele Costa’, een duinafgang in een hechte compositie op een mooi liggend formaat. Corinna Weiner levert een vermakelijk ‘Couple on Vacation’ in, twee toeristen voor een vakantiehuisje. Dit burgerlijke onderwerp vormt een mooie variatie op haar ‘Stormy Paintings’ van de dagen ervoor. Daan de Jong exposeert zijn ‘Andantino’ in zijn fijne schilderstijl, naast twee gouaches op papier.

Vanaf 14:00 uur werd er geschilderd naar model. Zeesporters met surfplank stelden zich op bij de zee en de kunstenaars schaarden zich om hen heen. Zo’n activiteit is altijd leuk voor het publiek. Het volgen van schilderijen in wording, en dan nog door verschillende handen, in verschillende stijlen. Janko Göttlicher schilderde het vrouwelijke model met een rechtopstaande board bij tegenlicht. Lilie Hsia schilderde drie modellen bij elkaar en Sibylle Bross schilderde de modellen in haar werkje ‘Friends’.

Toch schildert niet iedereen graag figuren. De natuur blijft ook een veel gekozen onderwerp vandaag, zoals in het werk van Carola Schapals. Haar authentieke stijl, die zowel figuratief is, maar tegen abstractie aanschuurt, verlenen haar onderwerpen steeds weer een bijna mystieke uitstraling. Jurriaan Wesselink schilderde op een boerderij in Noordwijk, waar hij deze keer een interieur koos van een plantenkas. Ook Maaike van Veen laat weer natuurobservaties zien in een zonnig palet met gedekte kleuren.

Zo vullen de wanden van de tent zich langzaam maar zeker met nieuwe, kleurrijke werken. Ik ben benieuwd wat er vandaag weer zal ontstaan. De hele dag door komen bezoekers langs om de ‘catch of the day’ te bewonderen. En het blijft niet alleen bij kijken. Tussen half zeven en 20:00 uur dient het koperspubliek zich aan. Verschillende ‘stippen’ vinden hun weg naar de schilderijen. Dat is natuurlijk de mooiste waardering voor een kunstenaar. En, tegen verwachting in: Sonja Brussen arriveert aan het begin van de avond weer vanuit Lochem. En hoe! Ze installeert zich direct weer achter haar ezel om een werk op te zetten. Ze zal nog even drie werken maken!

HJK

https://www.schilderfestival.eu/
https://www.instagram.com/schilderfestival/
https://www.facebook.com/Schilderfestival
https://www.facebook.com/dezeester1.noordwijk

BLOG 3 - 7 juli 2021

Vandaag, op woensdag, is het weer een stuk beter. Nog wel een straf windje, maar een zonovergoten strand. Da trekt de kunstenaars naar meer open, leuke plekjes. En dat zorgt voor leuke gesprekken met bezoekers en toeristen. Ik maak een rondje.

Tegen de duinrand aan tref ik Philine van der Vegte. Op haar ezel heeft ze smal staand paneeltje plaatst, gegerond in geel. Met snelle bewegingen zet zij een wilde plant op in olieverf. De gele bloemknoppen erin zullen later volgen. Leunend tegen een zeecontainer iets verderop zie ik Sibylle Bross. Een uur daarvoor heeft ze haar eerste werk van vandaag ingeleverd. Figuren die een zandkasteel bouwen, net voordat een golf hun werk zal overspoelen. De kunstenaar, staande in dezelfde vloedlijn, had de golf eveneens te laat in de peiling. In haast moest zij haar ezel en haar schilderspullen redden. En daarbij viel haar schilderij met de natte zijde in het zand. Opnieuw een afdruk van de couleur locale…

Naast de expositietent zie ik Wil van der Niet. Achter haar ezel staand schildert ze op een bijna vierkant doek een aandoenlijk manoeuvrerend bootje in de woeste golven. Zee gaat over in lucht, alleen de schuimkoppen op de golven en een strandlijn vormen wat contrast. Geconcentreerd aan het werk schrikt ze van me als ik haar benader. Dat komt snel goed en we wisselen meningen uit over de huidige staat van haar compositie. Ik beloof later terug te komen als ze verder is.

Aan de andere zijde, dicht tegen het terras van Strandpaviljoen De Zeester aan, is Marco Stoker druk in gesprek met een groepje belangstellenden. Hij legt uit wat je als plein air-kunstenaar moet overwinnen om licht en kleur over te brengen op een klein doek. Er ontstaat een levendig gesprek. En dit is nu zo leuk aan een Schilderweek Noordwijk: kunstenaars, vaak solitair werkend in hun atelier, krijgen nu aanspraak en waardering en doen contacten op met het publiek. Het is te hopen dat het deze week zulk mooi weer blijft en dat er veel bezoekers verwacht mogen worden.

Terug in de tent zie ik dat Robin Akkerman zijn schilderij Villa Duinroos heeft ingeleverd. In zijn kenmerkende, naïeve stijl in aansprekende kleuren presenteert hij een frontale visie van het gebouw aan de boulevard. Op dat moment komt ook Jeroen van der Velden binnen. Hij levert twee schilderijen in. Een heel fraai, vierkant werkje met zicht op Café Rosser bij avond en een langwerpig gezicht op het Dompad tussen Noordwijk aan Zee en Noordwijk-Binnen. In één oogopslag zie ik dat dit werken zijn die snel een koper zullen vinden. En, in alle bescheidenheid, ik vergis me daarin zelden!

HJK

https://www.schilderfestival.eu/
https://www.instagram.com/schilderfestival/
https://www.facebook.com/Schilderfestival
https://www.facebook.com/dezeester1.noordwijk

 

BLOG 2 - 6 juli 2021

Stormy weather: het is vechten met de elementen vandaag. Dat zijn nu precies de uitdagingen waar een plein air-kunstenaar mee te maken krijgt. De Noordwijkse Wil van der Niet kan dat beamen. Haar impressionistische doek laat wat stuifzand zien in de natte pasteuze verflaag. Ook Marco Stoker kan hierover meepraten. Verscholen achter een zeecontainer, voor Strandpaviljoen De Zeester veranderde de olieverf op zijn palet langzamerhand in stopverf door het rond waaiende zand. Toch mogen zijn twee werkjes, ‘Wind’ en ‘Stuif’ er zijn. Met wat couleur locale, dat wel!

Gineke Zikken schilderde in de duinen, blijkbaar beter beschut. Op een groter formaat en inderdaad, zoals ze voorgenomen had, met penseel dit keer. Ook Maaike van Veen en Philine van der Vegte zochten een beschut plekje op in de duinen en schilderden beide fijne duinlandschapjes op kleinere paneeltjes.

Helaas moest Sonja Brussen wegens omstandigheden haar deelname aan de Schilderweek vroegtijdig afbreken. Van haar productieve kracht zullen we dus deze week niets meer kunnen meemaken, helaas. Dat geldt niet voor Joeri Lefévre, eveneens een productieve schilder. Hij gaat er vaak ’s avonds nog even op uit om een werkje zonder daglicht te schilderen. Aan het eind van dag twee zijn er inmiddels vijf fijngevoelige werkjes te bewonderen die opvallen door compositie en onderwerpkeuze.

Lucienne Fabriek, die signeert onder de naam ‘Luce’ (licht) had blijkbaar haar moment afgewacht. Ze portretteerde een stel, man en vrouw, die hun twee honden uitlieten langs de vloedlijn. Het was een zonnig moment en geeft aan hoe het weer er doorgaans in Noordwijk uit hoort te zien in juli.

Kees Putman, de Noordwijkse schilder die vorig jaar de Royal Talens Award won, mag het eerste succes van de week op zijn naam schrijven. Zijn schilderij van een duinpan met een parasol-den werd vandaag verkocht. En terecht. Het werk is vlot opgezet, deels met paletmes, in heldere, zonnige kleuren. Een plein air-meesterwerkje, exemplarisch voor een schildersweek als deze. Putman wordt volgend jaar geëerd met een solotentoonstelling van zijn werk in het Noordwijks Museum.

Al met al is er nu dus al veel moois te zien. En het is pas de tweede dag. Dat belooft dus nog wat!

HJK

https://www.schilderfestival.eu/
https://www.instagram.com/schilderfestival/
https://www.facebook.com/Schilderfestival
https://www.facebook.com/dezeester1.noordwijk

 

BLOG 1 - 5 juli 2021

Kunstenaars en organisatie zijn blij: anders dan vorig jaar, toen er noodgedwongen uitgeweken moest worden naar het Noordwijks Museum, kon de expositietent voor het Schilderfestival Noordwijk nu weer opgezet worden naast Strandpaviljoen De Zeester. En het weerzien was dan ook hartelijk en zonder mondkapjes. Tijdens het ontvangstdiner met uitstekende Fish & Chips van chef Jeroen konden alle kunstenaars zich voorstellen aan de groep: 27 deelnemers in totaal.

De diversiteit is vanouds groot in Noordwijk. Oude rotten in vak, maar ook aankomend talent. Onder hen Nederlandse kunstenaars natuurlijk, maar ook representanten uit ander EU-landen. Malta is vertegenwoordigd met 2 afgevaardigden, Duitsland met 4, Engeland (Schotland) met 1, Denemarken en België ook beide met 1.

Piet Groenendijk, al jaren een trouwe gast, presenteerde met gepaste trots zijn nieuwe boek. Een fraai uitgevoerde catalogus in liggend formaat die een doorsnee geeft van zijn oeuvre tot nu toe. Het Leidsch Dagblad beeldde de kunstenaar al prominent af ter promotie van de artistieke week. Het boek is te koop bij de kunstenaar.

Gineke Zikken, ooit winnaar van de Royal Talens Award Noordwijk, was lange tijd niet aanwezig, maar is nu weer van de partij. Normaal schildert ze met paletmes, maar ze heeft zich nu voorgenomen vooral te gaan schilderen met penseel. Een eerste proeve heeft ze vandaag al gemaakt.

Sibylle Bross, Duits kunstenaar, komt ieder jaar graag naar Nederland. In haar woonplaats in de regio Stuttgart richt zij zich vooral op landschappen, portretten en figuurstudies. In Nederland wordt ze steeds gegrepen door het water en de reflectie van alle details in licht en kleur. In haar artistieke vertaling geeft zij daardoor meer ruimte aan het water dan je in werkelijkheid kunt waarnemen.

Voor het thema van dit jaar ‘Oog voor Detail’ schilderde Kees Putman zijn eigen oog, uitvergroot met behulp van een holle spiegel. En, voor de goede waarnemers: in zijn pupil kun je een miniportretje van zijn vrouw zien!

Philine van der Vegte draaide het uitgangspunt om: zij portretteerde een naakte gezette dame, maar dan op een piepklein paneeltje. Een juweeltje!

Deze aftrap geeft nu al een voorbode voor een week waarin veel moois te verwachten is. Voor bezoekers is het leuk om te weten dat er op donderdag 8 juli een modellensessie gepland is op het strand en een kite surf-actie. Op zaterdag 10 juli geeft de gevierde portrettist en figuurschilder Sam Drukker een workshop met boksers voor kunstenaars bij de expositietent naast De Zeester. Komt naar de Koningin Astridboulevard 106, duinafgang 5 en 6 en volg de actuele informatie via de website van het Schilderfestival!

HJK

https://www.schilderfestival.eu/
https://www.instagram.com/schilderfestival/
https://www.facebook.com/Schilderfestival
https://www.facebook.com/dezeester1.noordwijk
https://www.leidschdagblad.nl/cnt/DMF20210705_17684647?utm_source=google&utm_medium=organic

 

BLOG 5 – 12 september 2020

And the winner 2020 is….: Kees Putman! De jury van het Schilderfestival was unaniem gisteren. Kees Putman, Noordwijker en deelnemer van het eerste uur, krijgt volgend jaar een solo-tentoonstelling binnen de nieuwe editie. Terecht gewonnen: vernieuwend in thematiek en techniek. En Dorien van Diemen leverde tegen verwachting geen classic cars in vandaag, maar twee zeegezichten, Daarmee compenseert zij het afwezige thema van Kees dit jaar!
          Peter de Rijcke had weer geschilderd op Nieuw Leewenhorst en leverde een kleurrijk laantje in. Het was gisteren een mooie, zonnige dag, dus
Lilie Hsia bracht een drukbezocht strandje, met op de achtergrond een strandtent en de vuurtoren van Noordwijk. Ook Jeroen van der Velden schilderde het zonovergoten strand met wandelaars en zonnebaders in twee aantrekkelijke doekjes.
        
Janko Göttlicher laat de komende twee dagen vier nieuwe werken zien, twee zonsondergangen, een zeegezicht met lage horizon en focus op de subtiel geschilderde wolkenlucht. Ook zijn badgasten bij tegenlicht geeft een fraai atmosferisch perspectief.
         Joeri Lefévre, die steeds zijn onderwerp zeer nauwgezet bepaalt, verrast nu ook weer met twee mooie composities, de één de kerk van Noordwijk-Binnen, de ander een bomenlaantje langs het fietspad.
Daan de Jong bracht een grote aquarel in, Opklaring in de avond te Noordwijk. Piet Groenendijk toont vandaag twee keer figuren op het strand, één met reflecties in een zeewaterplas.
        
Corinna Weiner tenslotte, leverde weer mooie aanvullingen op haar solo-expositie die aan de wanden te zien is van de Blauwdotterzaal in het Noordwijks Museum. Vooral haar duingezicht met titel Wild Territory trekt veel aandacht. En Pepijn van de Wall Bake verkocht bij het schrijven van deze blog een zeegezicht op paneel. Kom dus nog dit weekend kijken naar de resultaten van het Schilderfestival Noordwijk  2020. Het museum is open tot zondag 16:00 uur!

 

HJK

 

 

 

Afbeelding: Wil van der Niet, 50 Tinten grijs, 2020

 

 

 

 

BLOG 4 – 11 september 2020

Op deze memorabele dag – 19 jaar geleden al weer – denken we vooral aan een andere crisis: covid-19. Want nu het steeds drukker wordt in de Blauwdotterzaal van het Noordwijks Museum lopen suppoosten van tijd tot tijd nerveus te tellen. Er mogen maximaal maar tien personen tegelijkertijd het gebouw in, mondkapje voor of niet. En de routing moet strikt worden opgevolgd. Groene pijlen op de vloer geven de looprichting aan. Komt u langs? Meld u dan vooraf even aan.
          Er is weer veel moois binnengekomen. Jeroen van der Velden bracht drie aantrekkelijke doeken. Eén werd direct verkocht en is alleen nog op de website www.schilderfestival.eu te zien. Dorien van Diemen aangekondigde schilderijen van classic cars kwamen al vroeg binnen toeteren en oogsten veel lof. Het zou me niets verbazen als enkele Noordwijkers zich nog melden voor deze doeken.
          Een nieuw thema binnen het festival in deze septembermaand is het nachtgezicht (zie ook BLOG 1). Corinna Weiner, Joerie Lefévre en Janko Göttlicher hebben al een paar maal in het donker geschilderd, hardlooplampje op het voorhoofd. Robin Akkerman schildert dagelijks in het dorp en zijn bonte huizen zijn een kleurrijke aanvulling binnen het aanbod. De oudste deelnemer, Jürgen Leippert (76), die in 2014 de oeuvreprijs kreeg, schilderde aan het strand bij De Zeester. Irma Braat schilderde het Jan Kroonsplein richting de Visserskapel met klok.
          En Jacob Kerssemakers verkocht opnieuw twee strandgezichtjes, het Noordwijkse thema bij uitstek. Ik ben benieuwd wat er vandaag allemaal zal ontstaan. Maar dat weten we morgenochtend pas. Alle werken zullen dan blijven hangen tot zondagmiddag. En het wordt mooi weer, dus een uitstekende besteding van een coronadagje aan zee.

 

HJK

BLog 3 - 10 september 2020

Kijk, iedereen komt in zijn element: vandaag werden 28 schilderijen ingeleverd, host en duizendpoot Angela tokkelt iedere ochtend fluitend de website op orde, en ik wordt steeds behendiger in het ophangen van de werken zonder dat ik besmeurd raak door verse olieverf. En wat een kleur en variatie! Hieronder de Catch of the Day:
          Dorien van Diemen (Prijswinnaar 2017 en 2018) heeft dit jaar blijkbaar besloten de zee de rug toe te keren. Ze schildert auto’s. En wat voor! Het eerste doek is een gezicht op het circuit te Zandvoort met Ferrari’s die voorbij stuiven. Een tweede laat een particuliere collectie classic cars zien, met het licht spiegelend in opgepoetste lak. Niet verwonderlijk dat daar inmiddels een optie op is genomen. Nu werkt ze aan een groene Ford Mustang uit 1969 en een Volvo P1800, – bekend van de Saint (beide privébezit Noordwijk).
          Corinna Weiner (Prijswinnaar 2019) komt met een aantal werkjes die een fraaie aanvulling zijn op haar solo-expositie in de Blauwdotterzaal van het Noordwijks Museum. Vooral het nachtgezicht uit Noordijk-Binnen valt op. Het is het alledaagse gegeven van een geparkeerde brommerscooter onder een lantaarn. Maar in zijn eenvoud en opvatting uitstekend geslaagd. Ook haar duingezichtje bij motregen is een juweeltje.
          Joeri Lefévre schilderde eveneens bij donker: een nauw steegje met aan het eind een openstaande deur, de omgeving wordt zichtbaar door het gele licht. Een ander schilderijtje toont giraffen in Noordwijk – voor bewoners van de kustplaats een bekend tafereel. De vier werkjes van Janko Göttlicher zijn klein maar fijn en doen in tonaliteit en ‘mistigheid’ denken aan artistieke fotografie. 
          In zijn hyperrealistische stijl schilderde Daan de Jong de Coepelduynen. Eén bij daglicht met wat wolken, de ander bij zonsondergang. Voor wie van details houdt, een lust voor het oog. Pepijn van de Wall Bake, drummer en schilder, koos voor een sneller strandgezicht met perspectief naar het noorden. Een strandtent in de verte wordt voorafgegaan door vier ritmisch geplaatste gele vuilnisbakken. Dat is kenmerkend voor hoe natuur en cultuur samenkomen in Noordwijk.

 

HJK

 

BLOG 2 – 9 september 2020

Vandaag is het woensdag en kunnen we de oogst aan schilderijen innemen die gisteren ontstaan zijn.
En dat valt niet tegen. Jacob Kerssemakers, al van vorige edities van het schilderfestival bekend als een zeer productieve kunstenaar, leverde vanochtend maar liefst vijf werken in. En allemaal ingelijst ook nog. Dat kan niet zonder gevolgen blijven, dacht ik, en dat klopte. Vanochtend om 11:30 uur werd zijn eerste schilderijtje verkocht.
          Irma Braat had zich gisteren blijkbaar genesteld in de leukste boekhandel van de bollenstreek: Van der Meer te Noordwijk. Ik moet daar ook eens gaan kijken, want het interieur ziet er uit als een comfortabele zitkamer met schouw en sofa. Jeroen van der Velden trok naar buiten en schilderde ‘en plein air’ parkgezichten met bomen bij Nieuw Leeuwenhorst.
          Kees Putman maakt dit jaar een verrassende start. Tegen de techniek in die we normaal van hem verwachten, leverde hij twee hele fijne doeken, zeer pasteus opgebracht en waarin hij werkte met paletmes. Vooral zijn Zandverstuiving is voor vijfhonderd euro een topper aan de wand! Ook nieuwkomer Marco Stoker stelt niet teleur. Zijn Strandafgang in frisse kleuren bij bewolkte hemel toont eveneens een gemengde techniek van penseel en paletmes.
          Even intiem als delicaat zijn de kleine paneeltjes van Philine van der Vegte. Vandaag bracht ze een mooi zeegezichtje en een wolkenluchtje, fraaie aanvullingen op haar Great Sky en Duinen.

In totaal werden er 17 vanmorgen nieuwe werken ingenomen en opgehangen. En dan heb ik nog niet eens alle 21 kunstenaars gezien. Dat belooft wat en we zullen moeten afwachten of we aan het einde van week genoeg plaats hebben om alles op te hangen. Tenzij er tussentijds schilderijen verkocht worden natuurlijk, zoals bij Kerssemakers vandaag.

HJK

 

BLOG 1 - 7 september 2020

Het mag gezegd worden: het diner voor de kunstenaars aan de vooravond van het schilderfestival verliep dit jaar een stuk rustiger. Maar niet minder gemoedelijk dan je misschien in coronatijd zou verwachten. Op gepaste afstand werd geconverseerd, zonder luid stemgeluid en er werd zelfs gematigd ingenomen. Het was de start van een editie die ons bij zal blijven als een die totaal anders zal verlopen dan de 21 festivals hiervoor.
          Toegegeven: het onderwerp blijft Noordwijk. Maar dan in een geheel andere setting. Geen festivaltent met open bar, geen zomerhitte overdag en veel minder toeristen op het strand. Het geeft daarnaast wel nieuwe perspectieven. Kortere dagen met zacht septemberlicht, langere schaduwen én: voor het eerst een expositie in het Noordwijks Museum. Al op vrijdag 4/9 was de solo-expositie met werk van Corinna Weiner ingericht. Zij was de winnaar van het Schilderfestival van 2019 en de traditie wil dat daar een passend eerbetoon aan verbonden is. De wanden in de achterzaal van het museum laten haar talent en brede themakeuze zien.
          De expositierekken in het midden van de zaal zullen gaandeweg de week langzaam gevuld raken met kunstwerken van het festival van dit jaar. Vrijwel alle werken zijn te koop en geven een ruime keuze aan Noordwijkse thema’s. En door de wisseling van formaat, geschikt voor elke portemonnee.  Het zijn alledaagse voorstellingen, die ‘en plein air’ worden geschilderd – op de plek waar de kunstenaar zijn onderwerp vindt, wordt direct geschilderd. 
          Leuk is dat iedere kunstenaar zijn eigen plek kiest waar gewerkt wordt. Corinna Weiner wil deze week een nieuwe uitdaging beproeven: in het donker schilderen. Dat is in zomeredities van het festival lastiger. De dagen zijn lang en aan het eind van de avond is zij dan moe. Nu in september kan ze eerder starten en ik ben benieuwd wat voor nachtelijke zeegezichten dat zal opleveren.
          Jacob Kerssemakers heeft al een profijtelijk dagje achter de rug. Hij laat vier gezichten van de geestgronden zien, met dorpshuizen op de achtergrond. Ook een gezicht met bunker in de duinen. Wil van der Niet toont een ‘Zomerstorm’ met kleurige kitesurfers en wandelaars aan het strand.
          Maar het meest opmerkelijke doek is van Joeri Lefévre. Hij toont in een nauwgezet schilderij het portret van de gestrande potvis op de zandbank (7 september 2020). Ik ben benieuwd welke spraakmakende werken er deze week verder nog zullen verschijnen op het Schilderfestival Noordwijk 2020!

HJK