Menu

logo tekst schilderfestival 2018

Thema 2018: 20 jaar schilderen in Noordwijk

In 1996 stond er een oude legertent op het strand in Katwijk. Van daaruit schilderde een groep Amsterdamse schilders opnieuw naar de natuur. Zoals de schilders van de Haagse School dat honderd jaar eerder ook deden. Dat beviel de schilders zo goed dat ze sindsdien elk jaar rond de langste dag aan het strand schilderen. Na een korte pauze zijn de schilders sinds 1999 te gast van het Schilderfestival Noordwijk.

In 2018 bestaat dat Schilderfestival 20 jaar. In die 20 jaar namen elk jaar tussen de 50 en 100 schilders deel en zijn er intussen duizenden schilderijen direct van de schilderezel verkocht aan particulieren en bedrijven. Daarom is het normaal dat er in huiskamers in Noordwijk olieverfschilderijen hangen. Sommige Noordwijkers hebben intussen zelfs collecties gevormd.

Dat is natuurlijk vooral mogelijk omdat het niveau van de kunstenaars hoog is. Alleen professioneel opgeleide kunstenaars zijn welkom, ook al wordt een goede autodidact natuurlijk niet geweigerd. Voor kunstenaars uit binnen- en buitenland is het Schilderfestival een werkgemeenschap geworden. Duitsers als Jurgen Leippert, André Krigar, Carola Schapals en Sibylle Bros, de Ier Toni Robinson, de Spanjaard Adolfo Rua, de in Engeland woonachtige Dorien van Diemen, de Russische Natalia Dik en de Australiër Leon Holmes zijn trouwe deelnemers. Nederlandse schilders als Helene Verhoeven, Jurriaan van Hall, Roos Schuring, Gertjan Scholte Albers , Piet Groenendijk, Irma Braat, Justine Albronda, Karin Voogd, Ernst Voss, Kees Putman en Robert Vorstman schilderden hier in hun ‘jonge jaren’ en een aantal is er nog steeds elk jaar weer bij.

Er worden intussen al lang niet meer alleen maar vuurtorens en strandgezichtjes geschilderd. Moeilijke onderwerpen als de zee worden niet geschuwd. Een aantal zeeschilders zoals Kees Putman en Jurgen Leippert hoort tot de top. Dat geldt ook voor interieurs; het werk van Dorien van Diemen is spraakmakend. Zij won het Schilderfestival 2017 met drie schilderijen die zij maakte als ‘embedded painter’. Landschappen van Carola Schapals worden binnen een dag verkocht.

In 2018 is een beperkte groep schilders uitgenodigd om deel te nemen. De winnaars van de afgelopen 20 jaar. Een aantal schilders van het eerste uur. Wat lokale schilders. En de genomineerden van de laatste 2 jaar, waaronder een aantal getalenteerde Russische vrouwen die in Nederland wonen en werken (Anna Pavlova en Anna Khodorovitz). Aan de genodigden voor 2018 is gevraagd een jonge collega mee te nemen naar Noordwijk. Intussen hebben zich een Chinese en een Italiaanse schilder gemeld.

Dit jaar is er een grote prijs te winnen. Naast de materiaalprijs van Royal Talens is er een geldprijs van 5.000 euro.

Het festival in 2018 vindt plaats van 18 tot en met 24 juni bij strandpaviljoen De Zeester aan de Koningin Astrid Boulevard in Noordwijk.